Akoestische isolatie
Geluidsoverlast kan gezondheid en woongenot schaden. Daarom zijn er regels voor geluid. Zo is er bijvoorbeeld de Wet geluidhinder. Hierin staan regels voor industrielawaai. Hierbij kunt u denken aan hoeveel geluid bedrijven op een industrieterrein mogen maken.
Wanneer een bedrijf of instelling de geldende norm overschrijdt, moeten er maatregelen getroffen worden om geluidsoverlast te voorkomen. Onder de mogelijke maatregelen valt uiteraard akoestische isolatie.
Regelgeving geluidsisolerende deuren
Aangezien geluidsisolatie een zeer relatief begrip is, is er ook voor akoestische isolatie een alomvattende norm, waar deuren naar getest en gecertificeerd worden: de Europese norm; NEN-EN-ISO 10140, voorheen bekend als de ISO 140-3:1995.
De deur moet getest worden door een geaccrediteerde organisatie. Het laboratorium van Peutz voldoet aan de voorwaarden voor dit soort testen en heeft een erkenning volgens de ISO/IEC 18025. Het laboratorium van Peutz is geaccrediteerd door de Raad van Accreditatie (RvA) onder nummer L334. Door te testen bij een geaccrediteerde instelling is het mogelijk om als producent en leverancier de deuren door heel Europa te plaatsen. Door te testen bij een geaccrediteerde instelling is het mogelijk om als producent en leverancier de deuren door heel Europa te plaatsen. De test wordt uitgevoerd conform de juiste norm en testmethodiek.
Bij een laboratoriumonderzoek wordt de geluidisolatie van de deur gemeten door de te onderzoeken constructie aan te brengen in een meetopening tussen twee volledig ontkoppelde aan elkaar grenzende meetruimten. In één van de ruimtes, de “zendruimte”, wordt via luidsprekers geluid weergegeven. Het geluidniveau in de “zendruimte” en in de aangrenzende “ontvangruimte” wordt gemeten en geregistreerd.
Op basis van laboratoriummetingen aan de bouwelementen, geven de laboratorium meetresultaten uiteindelijk de akoestische eigenschappen weer op de verschillende frequenties (Hz), uitgedrukt in decibel (dB).
Bij de test is het niet verplicht om de deur als volledige constructie te testen. Het kan dus zijn dat testresultaten alleen de akoestische isolatie waarden van de panelen weergeven, aangezien alleen de panelen zijn aangebracht bij de test. Echter is het voor een goede weergave van de geluidsisolatie belangrijk dat de volledige deurconstructie getest wordt. Hierdoor heeft u de garantie dat de deur ook in praktijktoepassing een goede akoestische isolatie biedt.
Wat is nu Rw (C, Ctr)?
De akoestische prestatie van een deur wordt (meestal) uitgedrukt in Rw, dit is de ‘gewogen geluidisolatie’ uitgedrukt in decibel (dB) en berekend volgens EN-ISO 717. Dit betekent dat de akoestische isolatiewaarde van de deur, of ander bouwelement, in een laboratorium is gemeten, in afwezigheid van laterale transmissie.
Echter zijn er in de praktijk meer bronnen van geluid dan in het laboratorium. Om hier rekening mee te houden en de isolatiewaarde Rw te corrigeren bestaan de indexen: C en Ctr. De term C vertegenwoordigt het omgevingsgeluid. De term Ctr vertegenwoordigt het geluid dat afkomstig is van wegverkeer in de omgeving.
Echter geeft de Rw (C, Ctr) index niet weer op welke frequenties de deur goed, of juist minder goed presteert. Wanneer de bron van geluid in uw omgeving voornamelijk lage tonen uitstoot, is het belangrijk dat uw deur op deze lage tonen goed isoleert.